tisdag 16 oktober 2012

Se klart

God morgon! Jag tänkte fortsätta på de ”hälsotema” som jag på började förra veckan med mitt inlägg om hur man motverkar ryggont. Denna gång handlar det om synen. En majoritet av all svenskar har nämligen någon form av brytningsfel, uppskattningsvis har endast 25-30% av Sveriges befolkning vad man kan kalla normal syn. Olika synbrister har olika upphov och det kan vara svårt att härleda brytningsfel till en specifik orsak, men våra gener spelar stor roll för hur vår syn förändras under våra liv. Vår syn försämras även med åldern.


Förr i världen, innan glasögonens tid, kunde en försämrad syn få långtgående negativa konsekvenser för individen. Denne riskerade att förlora arbete och därmed även sitt uppehälle.  Att glasögonen revolutionerade tillvaron för svagsynta är därför knappast någon överdrift.

Idag har utvecklingen tagit flera steg vidare. De första kontaktlinserna kom redan 1887 men i många år var linser extremt kostsamma, vilket gjorde att ytterst få hade råd att kosta på sig dess. I modern tid har vi lärt oss att masstillverka kontaktlinser och därför är det betydligt lättare att hitta billiga linser i vår tid.  
Använda kontaktlinser
Kontaktlinser handlas väldigt enkelt via Internet
Utvecklingen fortsätter att framskrida och reda nu går det att göra så kallade ögonoperationer. Med hjälp av laser kan personer med olika typer av ögonskador och brytningsfel behandlas och därigenom återfå full syn. Men precis som glasögon och linser en gång i tiden var få förunnat, kan man säga att denna typ av avancerad laser-operation idag endast finns tillgänglig för en minoritet av befolkningen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar